info@roadtripsafaris.com | +31 (0)6-26633474

Ontdek de mooiste wildparken

 

Reisvoorstel Aanvragen

Veel gestelde vragen over Namibië

Wat is de beste reistijd voor een road trip door Namibië?
Welke taal wordt gesproken in Namibië?
Heb ik een visum nodig voor een reis door Namibië?
Hoe goed zijn de wegen in Namibië?
Wat is het verbruik van de 4x4 auto?
Zijn er directe vluchten vanuit Nederland en België naar Namibië?
Welke vaccinaties zijn nodig voor een road trip door Namibië?
Kunnen we onze bankpas en creditcard gebruiken in Namibië?
Is Namibië een veilig land om rond te reizen?
Wat is de netspanning in Namibië?
Wat is het tijdverschil tussen Nederland en Namibië?
Heb ik een reisverzekering nodig?
Heb ik een internationaal rijbewijs nodig?
Is kamperen niet gevaarlijk (i.v.m. wilde dieren, etc.?)
Als er onderweg iets gebeurt (autopech, ongeluk, etc.), hoe kunnen we dan het beste hulp inschakelen?
Beschikken de lodges en campsites over een restaurant?
Zijn er genoeg winkels om boodschppen te doen?
Is het mogelijk overal te tanken?
Welke faciliteiten zijn er op een campsite?
Is Namibië goed te bereizen met kinderen?
Is het nodig excursies van tevoren vast te leggen?
Hoe is het eten in Namibië?
Waarom wordt de voorkeur gegeven aan een 4x4 auto in plaats van een sedan?
Aan welke kant van de weg wordt er gereden?
Met welke bijkomende kosten dien je rekening te houden?
Wat zijn de openingstijden van de nationale parken?
Heb ik een reservering nodig voor een campsite/lodge om het park binnen te mogen?


Wat is de beste reistijd voor een road trip door Namibië?
Namibië is het gehele jaar door goed te bereizen en valt onder te verdelen in twee seizoenen. Het winterseizoen loopt van mei t/m september met overdag een gemiddelde temperatuur tussen de 18 en 25 graden en weinig tot geen neerslag. 's Nachts kan het afkoelen tot onder het vriespunt. In deze periode is het aan te raden om voldoende warme kleding mee te nemen. Het zomerseizoen kent gemiddelde dagtemperaturen tussen de 20 en 35 graden en een regenperiode van december t/m maart met soms zware buien. In het uiterste noorden kan de temperatuur oplopen tot boven de 35 graden.

Welke taal wordt gesproken in Namibië?
De officiële taal is Engels, maar ook Zuid-Afrikaans en Duits wordt vaak gesproken. Met name in Windhoek, Swakopmund en Luderitz zijn er mensen die Duits spreken. Dit komt doordat Namibië in een ver verleden een Duitse kolonie is geweest. De vele stammen spreken allen hun eigen dialect.

Heb ik een visum nodig voor een reis door Namibië?
Met een Nederlands of Belgisch paspoort heb je geen visum nodig voor reizen binnen Namibië. Wel dien je over een geldig paspoort te beschikken dat na vertrek uit Namibië nog minimaal 6 maanden geldig is. Kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken. Raadpleeg Visumdienst voor meer informatie omtrent de visumregelgeving voor Namibië.

Hoe goed zijn de wegen in Namibië?
De wegen in Namibië zijn prima onderhouden. Slechts 20% van de wegen is geasfalteerd. De overige wegen zijn gravelwegen van goede kwaliteit voor Afrikaanse begrippen. In het regenseizoen kunnen sommige wegen minder goed begaanbaar zijn. Met een 4x4 auto ben je altijd goed uitgerust voor alle soorten wegen.

Wat is het verbruik van de 4x4 auto?
De 4x4 auto rijdt ongeveer 11 liter op 100 km. Het soort wegdek, bandenspanning en 4x4 rijden hebben hier ook invloed op. Diesel kost ongeveer € 0,90 per liter.

Zijn er directe vluchten vanuit Nederland en België naar Namibië?
Vanuit Amsterdam of Brussel zijn er geen directe vluchten naar Windhoek. Het is wel mogelijk om vanuit Frankfurt direct naar Windhoek te vliegen met Air Namibië. Deze nachtvlucht duurt ongeveer 10 uur. Vliegreizen vanaf Amsterdam met 1 tussenstop zijn worden uitgevoerd door KLM (via Luanda in Angola), Qatar Airways (via Doha in Qatar).

Welke vaccinaties zijn nodig voor een road trip door Namibië?
Voor reizen naar Namibië worden de volgende vaccinaties geadviseerd:

 • DTP en Hepatitis A
 • Malariatabletten (in het noorden van Namibië komt malaria voor)
 • Vaccinatie tegen gele koorts wanneer je in een infectiegebied van gele koorts bent geweest voordat je naar Namibië reist

Voor wat betreft het drinken van water wordt geadviseerd dit alleen uit flessen te doen. Voor een deskundig advies adviseren wij een afspraak te maken met je plaatselijke GGD.

Kunnen we onze bankpas en creditcard gebruiken in Namibië?
In Namibië betaalt men met de Namibische Dollar (NAD). Voor de actuele wisselkoers raadpleeg de website Oanda.com. Binnen Namibië zijn er voldoende geldautomaten waar je geld kunt opnemen met een betaalpas die is voorzien van het Maestro logo. Op de website Mastercard.com kun je zien in welke plaatsen een geldautomaat aanwezig is. Controleer voor vertrek of je bankpas staat ingesteld op wereld gebruik, zodat je ook in Namibië geld kunt opnemen. Standaard staat je bankpas namelijk ingesteld op gebruik in Europa. Wij adviseren een klein bedrag aan contant geld mee te nemen voor bij aankomst. Creditcards worden vaak geaccepteerd bij restaurants en accommodaties.

Is Namibië een veilig land om rond te reizen?
Namibië is zeker voor Afrikaanse begrippen een veilig land. Gezien de grootte van het land en het beperkte aantal inwoners is het op de meeste plaatsen erg rustig. Daarnaast heeft de tijd op veel plaatsen stilgestaan en doet het allemaal een beetje ‘dorps’ aan. Natuurlijk moet men niet naïef zijn en alert zijn op de kleine criminaliteit zoals zakkenrollerij, etc. Ga niet over straat lopen in het donker, in het bijzonder in de grotere plaatsen en pin alleen bij banken overdag. Houd waardevolle spullen in de auto uit het zicht van onbekenden en berg deze op in de afgesloten cabine. Kijk voor een actueel reisadvies op: www.rijksoverheid.nl.

Wat is de netspanning in Namibië?
De netspanning is 220/240 Volt. Een universele stekker kun je in Windhoek kopen.

Wat is het tijdsverschil tussen Nederland en Namibië?
In Namibië is het in de winter 1 uur later en in de zomer 1 uur vroeger dan in Nederland.

Heb ik een reisverzekering nodig?
Wij raden ter zeerste aan om een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten. Voor meer informatie adviseren wij u de website van de Europeesche te raadplegen.

Heb ik een internationaal rijbewijs nodig?
Zorg ervoor dat je over een internationaal rijbewijs beschikt of over een rijbewijs met een de Engelse vermelding ‘driving licence’. Normaal gesproken staat dit bovenaan je standaard rijbewijs.

Is kamperen niet gevaarlijk (i.v.m. wilde dieren, etc.?)
Nee. Zoals in zijn algemeenheid geldt zijn dieren over het algemeen banger voor mensen dan andersom het geval is. Op de meeste campsites zullen ’s nachts vaak alleen ‘kleinere’ diersoorten langskomen. Bekende bezoekers zijn bijvoorbeeld jakhalzen en genetkatten. Daarnaast zijn sommige campsites omheind tegen groot wild, zoals bij de campsites in Etosha NP het geval is. Echter, in het noorden van Namibië, in Damaraland en op de Caprivi strook kan het zeer goed mogelijk zijn dat ook groot wild als olifanten en nijlpaarden de campings bezoeken. Natuurlijk dient men met zulk groot wild altijd op te passen. Daarnaast is het raadzaam om altijd schoenen te dragen m.n. in de avonduren. Schorpioenen en slangen zijn in de warmere maanden veelgeziene gasten. Door alert en voorzichtig te zijn kan men vervelende ontmoetingen voorkomen.

Als er onderweg iets gebeurt (autopech, ongeluk, etc.), hoe kunnen we dan het beste hulp inschakelen?
Mocht er tijdens de road trip iets gebeuren, dan kun je 24 uur per dag contact opnemen met onze mensen in Windhoek. Voor vertrek ontvang je van ons een informatiepakket met daarin een lijst met belangrijke telefoonnummers. Onze mensen in Windhoek zullen er dan alles aan doen om bijstand te verlenen. In geval van autopech geldt normaliter een 24-uursservice, waarbij alles in het werk wordt gesteld om je zo snel mogelijk weer op pad te helpen. In het uiterste geval wordt een vervangend voertuig naar je gestuurd.

Beschikken de lodges en campsites over een restaurant?
Bij haast alle lodges is een bar en restaurant aanwezig. Vaak is er ook een zwembad. De meeste campsites zijn bij een gelijknamige lodge gelegen. Als kampeerder kun je dan ook gebruik maken van de bar, restaurant en het zwembad. Het is wel raadzaam om een tafel te reserveren bij aankomst op de campsite.

Zijn er genoeg winkels om boodschppen te doen?
In Windhoek zijn voldoende winkels en supermarkten te vinden, maar ook daarbuiten, voornamelijk in de wat grotere plaatsen en dorpen zijn er winkels te vinden. Hoe kleiner het plaatsje des te kleiner ook de winkel. We adviseren om altijd genoeg proviand en water bij te hebben voor onderweg, zodat je het een aantal dagen te kunnen uithouden.

Is het mogelijk overal te tanken?
In de meeste wat grotere plaatsen is er wel een tankstation te vinden, al is dat geen garantie dat er ook daadwerkelijk brandstof is. Mocht je een tankstation tegenkomen, dan is het advies om altijd te tanken ook al is de tank nog niet helemaal leeg. Tegenwoordig is zowel diesel als benzine redelijk goed verkrijgbaar. Diesel kost ongeveer € 0.90 per liter.

Welke faciliteiten zijn er op een campsite?
Campsites beschikken over een sanitairblok met douche, toilet en wasruimte. Vaak is er ook een braaiplaats (BBQ). Sommige campsites beschikken tevens over een elektriciteitsaansluiting (220V).

Is Namibië goed te bereizen met kinderen?
Het is geen enkel probleem om met kinderen door Namibië te reizen. Mocht je met (kleine) kinderen willen reizen, dan houden we bij het plannen van de route als eerste rekening met het aantal kilometers per dag. Deze proberen we dan te beperken, om zo lange autoritten te voorkomen. Ook zoeken we in dat geval accommodaties/campsites met speciale faciliteiten, die met name voor kinderen geschikt zijn zoals een zwembad, etc.

Is het nodig excursies van tevoren vast te leggen?
Dit hangt van de soort excursie en de periode af. In het hoogseizoen (juli - oktober) adviseren wij excursies vooraf te reserveren. Ook voor grote en populaire excursies in het laagseizoen zoals een ballonvaart, boottochten, rondvluchten en 'sandboarding', adviseren wij deze vooraf te reserveren. Kleinere excursies zoals quad bike rijden en nature walks kunnen eenvoudig ter plaatse worden geboekt.

Hoe is het eten in Namibië?
Het eten in Namibië is zeer goed. Over het algemeen staan er veel wild- en vleesgerechten op het menu. Aan de kust kan men heerlijke visgerechten krijgen, maar ook Namibische oesters zijn een specialiteit.

Waarom wordt de voorkeur gegeven aan een 4x4 auto in plaats van een sedan?
In het droge seizoen is het mogelijk om een groot aantal wegen met een sedan te berijden. Doordat op gravelwegen vaak een wasbord structuur ontstaat, biedt een sedan zeer weinig comfort. Wij adviseren om je road trip uit te voeren met een stevige 4x4 auto. Een 4x4 biedt veel voordelen, zoals:

 • rijcomfort op zowel asfaltwegen als gravelwegen
 • een hoge wegligging met meer overzicht voor het spotten van wilde dieren
 • steviger en dus veiliger
 • het onderstel is beter bestand tegen opspringende stenen
 • dubbele brandstoftank en 2 reservewielen
 • koelkast bij een kampeerreis (optioneel bij een accommodatiereis)

Aan welke kant van de weg wordt er gereden?
In Namibië wordt aan de linkerkant van de weg gereden.

Met welke bijkomende kosten dien je rekening te houden?
Voorbeelden van bijkomende kosten voor een road trip door Namibië zijn:

 • Vliegreis
 • Brandstof, ongeveer € 0,90 per liter
 • Parkentree, bijvoorbeeld Etosha NP met NAD 80 per persoon / per dag en NAD 10 per auto / per dag
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Eten en drinken
 • Persoonlijke uitgaven

Wat zijn de openingstijden van de nationale parken?
De openigstijden veranderen wekelijks en zijn gebaseerd op zonsopgang en zonsondergang.

Heb ik een reservering nodig voor een campsite/lodge om het park binnen te mogen?
Nee. Bij Sossusvlei geldt een uitzondering. Wil je de zon zien opkomen vanaf Dune 45, dan is het noodzakelijk dat je binnen het park verblijft bij Sesriem Campsite of Sussus Dune Lodge. Alleen dan is het toegestaan om richting Sossusvlei te gaan rijden voordat de zon opkomt. Verblijf je buiten het park, dan kun je het park pas binnengaan met zonsopgang.

Heb je een vraag en staat het antwoord niet in deze lijst, mail ons dan gerust. Wij vullen de lijst graag aan met jouw vraag.