info@roadtripsafaris.com | +31 (0)6-26633474

Ontdek de mooiste wildparken

 

Reisvoorstel Aanvragen

Veel gestelde vragen over Botswana

Wat is de beste reistijd voor een road trip door Botswana?
Welke taal wordt gesproken in Botswana?
Heb ik een visum nodig voor een reis door Botswana?
Heb ik een geboorteakte nodig voor reizen met minderjarige kinderen?
Hoe goed zijn de wegen in Botswana?
Wat is het verbruik van de 4x4 auto?
Zijn er directe vluchten vanuit Nederland en België naar Botswana?
Welke vaccinaties zijn nodig voor een road trip door Botswana?
Kunnen we onze bankpas en creditcard gebruiken in Botswana?
Is Botswana een veilig land om rond te reizen?
Wat is de netspanning in Botswana?
Wat is het tijdverschil tussen Nederland en Botswana?
Heb ik een reisverzekering nodig?
Heb ik een internationaal rijbewijs nodig?
Is kamperen niet gevaarlijk?
Als er onderweg iets gebeurt (autopech, ongeluk, etc.), hoe kunnen we dan het beste hulp inschakelen?
Beschikken de lodges en campsites over een restaurant?
Zijn er genoeg winkels om boodschppen te doen?
Is het mogelijk overal te tanken?
Welke faciliteiten zijn er op een campsite?
Is Botswana goed te bereizen met kinderen?
Is het nodig excursies van tevoren vast te leggen?
Hoe is het eten in Botswana?
Waarom wordt de voorkeur gegeven aan een 4x4 auto in plaats van een sedan?
Aan welke kant van de weg wordt er gereden?
Met welke bijkomende kosten dien je rekening te houden?
Wat zijn de openingstijden van de nationale parken?
Heb ik een reservering nodig voor een campsite/lodge om het park binnen te mogen?


Wat is de beste reistijd voor een road trip door Botswana?
Het klimaat van Bostwana varieert per gebied en is afhankelijk van de regenval. Doordat Botswana op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de seizoenen omgekeerd in vergelijking met de seizoenen in Nederland en België. De winter (mei tot en met september) is aangenaam en droog. Vooral 's nachts en in de ochtend kan de temperatuur flink dalen. In de zomer (oktober tot april) is het warm en valt er veel regen. De nationale parken in Botswana zijn het beste te bezoeken tijdens het droge seizoen.

Welke taal wordt gesproken in Botswana?
De officiële taal van Botswana is Engels. De vele stammen spreken allen hun eigen dialect.

Heb ik een visum nodig voor een reis door Botswana?
Met een Nederlands of Belgisch paspoort heb je geen visum nodig voor reizen binnen Botswana. Wel dien je over een geldig paspoort te beschikken dat na vertrek uit Botswana nog minimaal 6 maanden geldig is. Kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken. Raadpleeg Visumdienst voor meer informatie omtrent de visumregelgeving voor Botswana.

Heb ik een geboorteakte nodig voor reizen met minderjarige kinderen?
Vanaf 1 oktober 2016 zijn ouders die reizen met kinderen onder de 18 (of die 18 worden tijdens de reis) verplicht om een geboorteakte in het Engels te kunnen aantonen bij het binnengaan en verlaten van Botswana. Een uittreksel van het geboorteregister is niet voldoende. Ouders kunnen geboorteaktes aanvragen bij de gemeente waar het kind geboren is.

Reist het kind alleen met één van de ouders dan dient de vader/moeder te beschikken over de volgende documenten:
› Engelse vertaling van de originele geboorteakte
› Kopie van het paspoort van de vader/moeder met een handtekening
› Kopie van de uitspraak van de rechter over het ouderlijk gezag
› Officieel ondertekende toestemmingsverklaring van de niet-reizende ouder

Uiteraard moeten de (minderjarige) kinderen ook in het bezit zijn van een geldig paspoort.

Raadpleeg voor meer informatie de Ambassade van Botswana.

Hoe goed zijn de wegen in Botswana?
De hoofdwegen zijn geasfalteerd en voor Afrikaanse begrippen van goede kwaliteit. Voorbeelden van hoofdwegen zijn de:

 • A33 Ngoma grensovergang - Kasane - Nata
 • A3 Nata - Gweta - Maun - Ghanzi
 • A2 Ghanzi - Mamuno grensovergang

Wegen binnen de nationale parken, zoals Chobe River Front, Savuti en Moremi GR, bestaan vaak uit smalle zandpaden. Geconcentreerd rijden op een laag tempo is hier noodzakelijk. Met een 4x4 auto ben je perfect uitgerust voor alle soorten wegen.

Wat is het verbruik van de 4x4 auto?
De 4x4 auto rijdt ongeveer 11 liter op 100 km. Het soort wegdek, bandenspanning en 4x4 rijden hebben hier ook invloed op. Diesel kost ongeveer € 0,90 per liter. Deze prijs is uiteraard aan verandering onderhevig.

Zijn er directe vluchten vanuit Nederland en België naar Botswana?
Vanuit Amsterdam of Brussel zijn er geen directe vluchten naar Botswana. De door ons aangeboden road trips door Botswana starten vanuit Maun. Een vliegreis vanuit Amsterdam of Brussel naar Maun verloopt in de meeste gevallen via Johannesburg in Zuid-Afrika en wordt door verschillende luchtvaartmaatschappijen uitgevoerd.

Welke vaccinaties zijn nodig voor een road trip door Botswana?
Voor reizen naar Namibië worden de volgende vaccinaties geadviseerd:

 • DTP en Hepatitis A
 • Malariatabletten (in het noorden van Botswana komt malaria voor)
 • Vaccinatie tegen gele koorts wanneer je in een infectiegebied van gele koorts bent geweest voordat je naar Botswana reist

Voor wat betreft het drinken van water wordt geadviseerd dit alleen uit flessen te doen. Voor een deskundig advies adviseren wij een afspraak te maken met je plaatselijke GGD.

Kunnen we onze bankpas en creditcard gebruiken in Botswana?
In Botswana betaalt men met de Botswana Pula (BWP). Voor de actuele wisselkoers raadpleeg de website Oanda.com. Binnen Botswana zijn er voldoende geldautomaten waar je geld kunt opnemen met een betaalpas die is voorzien van het Maestro logo. Op de website Mastercard.com kun je zien in welke plaatsen een geldautomaat aanwezig is. Controleer voor vertrek of je bankpas staat ingesteld op wereld gebruik, zodat je ook in Botswana geld kunt opnemen. Standaard staat je bankpas ingesteld op gebruik in Europa. Wij adviseren contant geld in USD of EUR mee te nemen. Creditcards worden vaak geaccepteerd bij restaurants en accommodaties. Visa is de meeste geaccepteerde creditcard in Botswana.

Is Botswana een veilig land om rond te reizen?
Botswana is zeker voor Afrikaanse begrippen een veilig land. Natuurlijk moet men niet naïef zijn en alert zijn op de kleine criminaliteit zoals zakkenrollerij, etc. Loop niet over straat in het donker en pin alleen bij banken overdag. Houd waardevolle spullen in de auto uit het zicht van onbekenden en berg deze op in de afgesloten cabine. Het grootste gevaar wordt eerder gevormd door overstekende dieren. Kijk voor een actueel reisadvies op: www.rijksoverheid.nl.

Wat is de netspanning in Botswana?
De netspanning is 220/240 Volt. Wij adviseren een universele stekker mee op reis te nemen.

Wat is het tijdsverschil tussen Nederland en Botswana?
In Botswana is het in de winter 1 uur later en in de zomer 1 uur vroeger dan in Nederland.

Heb ik een reisverzekering nodig?
Wij raden ten zeerste aan om een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten. Voor meer informatie adviseren wij u de website van de Europeesche te raadplegen.

Heb ik een internationaal rijbewijs nodig?
Zorg ervoor dat je over een internationaal rijbewijs beschikt of over een rijbewijs met een de Engelse vermelding ‘driving licence’. Normaal gesproken staat dit bovenaan je standaard rijbewijs.

Is kamperen niet gevaarlijk?
Zoals in zijn algemeenheid geldt zijn dieren over het algemeen banger voor mensen dan andersom het geval is. Op veel campsites is het goed mogelijk dat het grote wild tot bij de auto kan komen. Dit kunnen bijvoorbeeld olifanten of nijlpaarden zijn, maar soms ook leeuwen. Natuurlijk dien je met zulk groot wild altijd op te passen. Daarnaast is het raadzaam om altijd schoenen te drage, met name in de avonduren. Schorpioenen en slangen zijn in de warmere maanden veelgeziene gasten. Door alert en voorzichtig te zijn kan men vervelende ontmoetingen voorkomen.

Als er onderweg iets gebeurt (autopech, ongeluk, etc.), hoe kunnen we dan het beste hulp inschakelen?
Mocht er tijdens de road trip iets gebeuren, dan kun je 24 uur per dag contact opnemen met onze mensen ter plaatse. Voor vertrek ontvang je van ons een informatiepakket met daarin een lijst met belangrijke telefoonnummers. Onze mensen ter plaatse zullen er dan alles aan doen om bijstand te verlenen. In geval van autopech geldt normaliter een 24-uursservice, waarbij alles in het werk wordt gesteld om je zo snel mogelijk weer op pad te helpen. In het uiterste geval wordt een vervangend voertuig naar je gestuurd.

Beschikken de lodges en campsites over een restaurant?
Bij haast alle lodges is een bar en restaurant aanwezig. Vaak is er ook een zwembad. De meeste campsites zijn bij een gelijknamige lodge gelegen. Als kampeerder kun je dan ook gebruik maken van de bar, restaurant en het zwembad. Het is wel raadzaam om een tafel te reserveren bij aankomst op de campsite.

Campsites binnen de nationale parken zijn primitief en beschikken vaak alleen over een sanitairgebouw douche, toilet, wasruimte en braaiplaats (BBQ). Voorbeelden zijn Ihaha, Savuti, Khwai, Xakanaxa en Third Bridge Campsite.

Zijn er genoeg winkels om boodschppen te doen?
Het inslaan van voldoende eten en drinken is belangrijk voor een road trip door Botswana. Zeker als je ook verblijft op basic campsites binnen de nationale parken. Plaatsen waar je een supermarkt vindt zijn Maun, Kasane, Gweta en Ghanzi. Hoe kleiner het plaatsje des te kleiner ook de winkel. We adviseren om altijd genoeg proviand en water bij te hebben voor onderweg, zodat je het een aantal dagen te kunnen uithouden.

Is het mogelijk overal te tanken?
In de wat grotere plaatsen is een tankstation te vinden, al is dat geen garantie dat er ook daadwerkelijk brandstof is. Plaatsen met een tankstation zijn Maun, Kasane, Gweta en Ghanzi. Mocht je een tankstation tegenkomen, dan is het advies om altijd te tanken, ook al is de tank nog niet helemaal leeg. Tegenwoordig is zowel diesel als benzine redelijk goed verkrijgbaar. Diesel kost ongeveer € 0.90 per liter.

Welke faciliteiten zijn er op een campsite?
Campsites beschikken over een sanitairblok met douche, toilet en wasruimte. Vaak is er ook een braaiplaats (BBQ). Sommige campsites beschikken tevens over een elektriciteitsaansluiting (220V).

Is Botswana goed te bereizen met kinderen?
Het is geen enkel probleem om met kinderen door Botswana te reizen. Mocht je met (kleine) kinderen willen reizen, dan houden we bij het plannen van de route als eerste rekening met het aantal kilometers per dag. Deze proberen we waar mogelijk te beperken, om zo lange autoritten te voorkomen. Ook zoeken we in dat geval accommodaties/campsites met speciale faciliteiten, die met name voor kinderen geschikt zijn zoals een zwembad, etc. Verblijf met kinderen op basic campsites binnen de nationale parken raden wij af. Dit vanwege het grote wild dat tot bij de auto kan komen en de afwezigheid van hulpdiensten in de buurt.

Is het nodig excursies van tevoren vast te leggen?
In het hoogseizoen (juli - oktober) adviseren wij excursies vooraf te reserveren. Ook voor grote excursies in het laagseizoen zoals een ballonvaart, boottochten, rondvluchten, adviseren wij deze vooraf te reserveren. Gangbare excursies zoals game drives en nature walks kunnen eenvoudig ter plaatse worden geboekt.

Hoe is het eten in Botswana?
Het eten in Botswana is zeer goed. Over het algemeen staan er veel wild- en vleesgerechten op het menu. Tijdens een kampeerreis zul je vaak eten van de braai (BBQ). In restaurans staan vaak ook internationale gerechten op de kaart.

Waarom wordt de voorkeur gegeven aan een 4x4 auto in plaats van een sedan?
In het droge seizoen is het mogelijk om een groot aantal wegen met een sedan te berijden. Doordat op gravelwegen vaak een wasbord structuur ontstaat, biedt een sedan zeer weinig comfort. Wij adviseren om je road trip uit te voeren met een stevige 4x4 auto. Een 4x4 biedt veel voordelen, zoals:

 • rijcomfort op zowel asfaltwegen als gravelwegen
 • een hoge wegligging met meer overzicht voor het spotten van wilde dieren
 • steviger en dus veiliger
 • het onderstel is beter bestand tegen opspringende stenen
 • dubbele brandstoftank en 2 reservewielen
 • koelkast bij een kampeerreis (optioneel bij een accommodatiereis)

Aan welke kant van de weg wordt er gereden?
In Botswana wordt aan de linkerkant van de weg gereden.

Met welke bijkomende kosten dien je rekening te houden?
Voorbeelden van bijkomende kosten voor een road trip door Botswana zijn:

 • Vliegreis
 • Brandstof, ongeveer € 0,90 per liter
 • Parkentree, BWP 120 per persoon / per dag en BWP 50 per auto / per dag voor parken die vallen onder Department of Wildlife and National Parks (DWNP)
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Eten en drinken
 • Tourism Development heffing USD 30 per persoon
 • Klein bedrag voor overige heffingen zoals road tax en carbon tax

Wat zijn de openingstijden van de nationale parken (DWNP)?
April t/m september: 06:00 - 18:30
Oktober t/m maart: 05:30 - 19:00

Heb ik een reservering nodig voor een campsite/lodge om het park binnen te mogen?
Om een nationaal park binnen te mogen moet je kunnen aantonen dat je een reservering hebt voor een campsite of lodge binnen dat park. Uitzondering op deze regel is Chobe River Front. Parkentree kan aan de toegangspoort worden betaald.

Heb je een vraag en staat het antwoord niet in deze lijst, mail ons dan gerust. Wij vullen de lijst graag aan met jouw vraag.