info@roadtripsafaris.com | +31 (0)6-26633474

Trek je eigen plan

 

Autohuurofferte Aanvragen

Tips 4x4 Rijden

Rijden in Namibië en Botswana is totaal anders dan rijden in Nederland en België. Je dient hier rekening te houden met andere factoren, zoals wilde dieren op de weg en het rijden over onverharde wegen. Met onze tips en adviezen geven wij een aantal richtlijnen die bijdragen aan een veilige en plezierige road trip safari.

Met dank aan Europcar

Lokale ondersteuning

Onze lokale partnerorganisatie is gevestigd in Windhoek en biedt gedurende je reis 24 uur per dag Nederlandstalige ondersteuning aan. Zij doen er alles aan om je de nodige service te bieden.

Rijbewijs

Wanneer je een auto huurt moet de huurder een geldig rijbewijs kunnen tonen. Geldige rijbewijzen zijn: een internationaal rijbewijs, Europese Unie rijbewijs, elk rijbewijs in het Engels. Nationale rijbewijzen waar niet "driving licence" op staat vermeldt moeten worden vergezeld met een officieel gecertificeerde vertaling in het Engels.

Alle huurders / bestuurders moeten minimaal 25 jaar of ouder zijn. Men moet minimaal 2 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs om een auto te mogen huren.

Links rijden

In Namibië en Botswana rijdt men aan de linkerkant van de weg.

Maximale snelheid

Houd je aan de snelheid. De maximumsnelheid op geasfalteerde wegen is 120 km/u, maar wij adviseren hier maximaal 100 km/u te rijden. Een te hoge snelheid is de belangrijkste oorzaak van ongevallen.

De maximumsnelheid op onverharde wegen is 80 km/u, maar wij adviseren hier maximaal 65 km/u te rijden. Niet alle onverharde wegen zijn in dezelfde staat, wees daarom altijd voorzichtig.

De maximumsnelheid in de steden en dorpen is 60 km/u, tenzij anders vermeld. Met name in kleine dorpen zijn er altijd wel mensen of dieren op de weg aanwezig. Voorzichtigheid is daarom altijd geboden.

Rijden bij nat wegdek

Pas op bij regenachtig weer voor gladde wegen, modderstromen en stromend of stilstaand water in rivieren. De auto kan niet door water rijden. Vermijd het rijden door rivieren en beekjes indien het water hoger dan de treeplank komt. Controleer de diepte van het water voordat je probeert over te steken. In de meeste gevallen daalt het waterpeil na een paar uur.

Alleen rijden bij daglicht

Vermijd rijden in het donker, tijdens zonsopgang en zonsondergang. Op deze tijdstippen heb je slecht zicht en daarnaast zijn dit de momenten waarop wilde dieren actief worden. Probeer er voor te zorgen dat je op deze tijdstippen reeds op de plaats van bestemming bent.

Bandenspanning

Controleer je banden en bandenspanning dagelijks. De bandenspanning speelt een belangrijke rol in de wegligging van het voertuig. Houd daarom ten alle tijde vast aan de aanbevolen spanning.
› Asfalt: alle banden 220 kpa (100%)
› Gravel: alle banden 165 kpa (75%)
› Rotsen, stenen: alle banden 165 kpa (75%)
› Zand/Modder: alle banden 100 kpa (45%)

Een bandenspanningsmeter is bijgeleverd en het op laten pompen van de banden kan gratis bij elke benzinepomp.

Tegemoetkomend verkeer

Verminder je snelheid bij tegemoetkomend verkeer en houd zoveel mogelijk links aan. Wees echter wel bewust van zandophoping aan de buitenste rand van de weg.

De juiste versnelling

Hanteer altijd de juiste versnelling:
› Asfalt: 2H & versnelling 1-5 (max 120 km/u)
› Gravel: 4H & versnelling 1-5 (max 80 km/u)
› Rotsen, stenen: 4L & versnelling 1-3 (max 30 km/u)
› Zand/Modder: 4L & versnelling 1-3 (max 30 km/u)

Als je in de 4H of 4L versnelling rijdt door mul zand of modderig terrein, rijd dan nooit harder dan 60 km/u. En vergeet niet om uw versnelling aan te passen bij verbetering van het wegdek. Anders kan de versnellingsbak serieuze schade oplopen, wat resulteert in kosten voor je eigen rekening.

Ga niet off-road rijden

Off-road rijden kan schade aan de 4x4 auto opleveren en resulteren in kosten die voor je eigen rekening zijn. Blijf daarom binnen de toegestane gebieden. Deze zullen je worden aangewezen bij het autoverhuurbedrijf.

Voertuig met volle tank terug inleveren

Bij terugkomst dien je de auto met volle tank weer in te leveren.